Çalışan ne ister, işveren ne bekler?

Bugün Linkedin’de karşıma çıkan bir görsel üzerine paylaştığım yorumu aynen buraya da eklemek istedim.

Maalesef bu yorumu yazan kişi, bu yüzyılın en büyük klişelerini bir görselde toplamış. Ben de bir işverenim. Metin kopyalamak için sağ tıklaması gerektiğini hatırlattığımız bilgisayar bilimleri sertifikalı(!) arkadaşlarımız bile oldu.

Tecrübesiz başlayan arkadaşlarımızın bir kısmı başarılı oldu, bir kısmı olamadı. Sektör değiştirenler oldu, şirket değiştirenler oldu, cafe açanlar oldu, kendi şirketini kuranlar oldu. Bizim şansımıza, hala bizimle olan bir çok arkadaşımız da var.

Burada mesele şu; üniversitenin ve orada verilen eğitimin mantığını anlamak lazım. İyi üniversite, kişiye öğrenebilme, kavrayabilme, çözebilme yeteneklerini vermeli. İyi mühendis, takımları kullanamasa da, günlük sorunlar da dahil, her soruna çözüm getirebilen, odaklanmış, iyi insan olmaya çalışan kişidir.

Maalesef işverenlerimizin çoğu bu ayrımların farkında değil. Yeni mezun arkadaşlarımıza vururken, arada işverenlerimizin de kalitesini değerlendirmeliyiz.

İnsan parası olunca eğitimden muaf olmuyor. En sık karşılaştığım işveren tipi, 20 yıldır yaptığı işe adam alıp, “bu mühendis de hiç bir şeyden anlamıyor” diyenler. 

İşveren psikolojiden anlamak zorunda, kuşak farkını araştırmak zorunda, eğilimleri, trendleri incelemek zorunda.

Safi sebat etmiyorlar, gelip bana yalvarmıyorlar, sanayiye gidip ustaya çırak olmuyorlar gibi söylemler hem talihsiz, hem de işlevsiz.

Örnek vermek gerekirse; diyelim ki makina imalat parkuru olan bir işletmeye mühendis alınacak. Bu mantığa göre mühendisin geçmişinde torna atölye ustalığı veya en azından çıraklığı olması lazım.

Peki güzel, adam gitmiş 2 yıl çalışmış tezgahta, her şeyi biliyor. Ne kadar maaş verecek bu işveren, girdi bilmeyen, çıktı bilmeyen, proses, iş güvenliği, süreç yönetimi, ISO nedir habersiz olan mühendise? Sonuçta alyanın ne olduğunu biliyor, 10.000TL filan alır herhalde.

Bir de anlamadığım, her çocuk bir yatırımdır, bu mühendis, okuduğu 20 küsür yılı, sanayide manayide harcadığı 2 yılı ne zaman amorti edecek?

Hepsini geçtim; bu adam sektörden memnun kalmadı, plastik üretimine geçecek diyelim, tekrar mı sanayiye girecek?

Neyse, muhakkak iki taraf için de istisnalar var, ama genelleme yapmak çok yanlış diye düşünüyorum.

Selamlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir